Leven om te werken!

Werkgeluk bereiken door gedrag

In de veeleisende werkwereld is het niet alleen de taakinhoud die ons welzijn beïnvloedt, maar ook de manier waarop we omgaan met collega’s, leidinggevenden en werkgerelateerde situaties. Assertiviteit, de kunst van zelfverzekerde en respectvolle communicatie, kan een sleutelrol spelen in het bevorderen van werkplezier en een positieve werkomgeving.

Duidelijke communicatie

Assertiviteit draait om duidelijk en direct communiceren, zonder agressief te zijn. Het stellen van grenzen, het uiten van behoeften en het delen van gedachten op een heldere manier bevordert een open communicatiecultuur en voorkomt misverstanden. Het is hier ontzettend belangrijk dat je jezelf uit. Als iets je dus lichtelijk irriteert, meld het dan direct. Laat die gevoelens niet opkroppen.

Zelfvertrouwen

Door assertief te zijn, geef je blijk van zelfrespect en zelfvertrouwen. Het vermogen om je eigen mening te uiten en voor jezelf op te komen, draagt bij aan een positief zelfbeeld en draagt bij aan een gezond gevoel van eigenwaarde. Dit geldt absoluut ook in het werkveld. Laat je ook niet tegenhouden door functies en rangorde. Iedereen is als mens gelijkwaardig en dient zo behandeld te worden!

Grenzen stellen

Assertief zijn betekent ook het stellen van grenzen. Door duidelijk aan te geven wat je wel en niet accepteert, voorkom je dat je overweldigd raakt en vergroot je het gevoel van controle over je eigen werk en leven. In een fijne werkomgeving weet ieder de grenzen van een ander. Zo kunnen er grapjes gemaakt worden zonder dat er beledigd wordt.

Feedback geven en ontvangen

Assertiviteit stelt je in staat om constructieve feedback te geven en te ontvangen op een manier die bevorderlijk is voor persoonlijke en professionele groei. Dit bevordert een cultuur van continue verbetering en samenwerking.

Stressmanagement

Assertiviteit speelt een rol in stressmanagement. Door je grenzen te bewaken en effectief met stressvolle situaties om te gaan, verminder je de kans op burn-out en behoud je een gezonde werk-privébalans.

Samenwerking en teamdynamiek

Assertieve individuen dragen bij aan een positieve teamdynamiek. Ze zijn in staat om ideeën te delen, samen te werken en conflicten op te lossen op een manier die de harmonie in het team behoudt.

Loopbaanontwikkeling

Assertiviteit is essentieel voor loopbaanontwikkeling. Het vermogen om je doelen, ambities en behoeften duidelijk te communiceren, kan leiden tot nieuwe kansen, bevordering en persoonlijke groei. Het fijne is dat je er in elke interactie mee kan oefenen. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Om een sterke basis te stellen en je een heel eind op weg te helpen. Kan je een assertiviteitscursus volgen. Hierbij werk je een aantal cursusdagen onder begeleiding aan je assertieve vaardigheden. De trainingen van Anker & Kompas zijn gericht op gedragskwaliteiten als assertiviteit. Kijk eens op de website of het wellicht voor jou is!

Door assertiviteit te omarmen op de werkplek, kunnen individuen niet alleen hun eigen werkplezier vergroten, maar ook bijdragen aan een positieve, respectvolle en collaboratieve werkomgeving. Het creëren van een cultuur waarin assertiviteit wordt gewaardeerd, resulteert in meer voldoening, betere samenwerking en een veerkrachtige werkplek voor iedereen.