Leven om te werken!

Op zoek naar een ‘machine operator’ vacature? Hier moet je op letten

Als je op zoek bent naar een vacature ‘machine operator’ dan heb je een ruime keus. Machine operators zijn immers de ruggengraat van de industrie en zonder hen zou het draaiende houden van de machines en productielijnen haast onmogelijk zijn. Ben jij een aspirant machine operator, dan is het logisch dat je je afvraagt wat je kunt verwachten als je solliciteert voor een machine operator vacature. Dit artikel gaat in op salaris, baanzekerheid en doorgroeimogelijkheden. Lees verder om te bepalen of deze baan bij je past.

Salaris

Het salaris van een machine operator verschilt enigszins per sector, bedrijfsgrootte en locatie. Over het algemeen kunnen machine operators echter een gemiddeld salaris verwachten van tussen de €1.800 en €2.500 per maand. Machine operators in gespecialiseerde industriële sectoren verdienen vaak meer dan die in meer algemene productielijnen en lagere sectoren. Bedrijven met een grote naam of in een economisch sterke regio zijn ook meer geneigd om hogere salarissen te bieden. Als je graag wilt weten wat voor salaris jij kunt verwachten voor het soort machine operator werk dat je wilt doen, informeer dan bij verschillende bedrijven en vraag naar hun salarisaanbod.

Baanzekerheid

Machine operators zijn onmisbaar in de industrie. Er is altijd vraag naar gekwalificeerde operators, wat betekent dat de arbeidsmarkt vrij stabiel is. Als machine operator, specifiek in de verwerkende industrie, werk je in een groeiende sector. De productiemarkt van de Nederlandse verwerkende industrie groeit namelijk gestaag. Bovendien zorgen de continue ontwikkelingen in de machines en productielijnen voor nieuwe kansen voor machine operators. Machine operators kunnen dus verwachten dat er een goede vraag naar hun vaardigheden zal blijven bestaan.

Doorgroeimogelijkheden

Doorgroeimogelijkheden voor machine operators zijn afhankelijk van factoren zoals de sector en grootte van het bedrijf en de ambitie van de operator zelf. Over het algemeen echter, kunnen machine operators doorgroeien naar toezichthoudende rollen zoals ploegbaas of groepsleider. Er zijn ook operator-posities met meer technische verantwoordelijkheden en verdergaande vaardigheden zoals machinebouw of technisch onderhoud. Er bestaat ook de mogelijkheid om door te groeien naar andere functies zoals kwaliteitsmanager, productieplanner of supervisor.

Opleidingsvereisten

Sommige machine operator vacatures vereisen een diploma op MBO-niveau, terwijl andere alleen basiskennis in de techniek vereisen. De meeste werkgevers bieden initieel training aan hun nieuwe operators om hen op snelheid te brengen met het bedrijfsspecifieke proces. Andere kwalificaties die nuttig kunnen zijn voor machine operators zijn een vCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en milieu Checklist Aannemers) en een heftruckcertificaat.

Werktijden

Machine operators werken vaak in ploegendiensten en avond- en weekenddiensten kunnen vereist zijn. Dit betekent dat machine operators er rekening mee moeten houden dat hun werkzaamheden onregelmatiger zijn dan op de reguliere kantoorbaan. Veel machine operators vinden het echter juist leuk om in de productielijn te werken omdat het werk fysiek en mentaal uitdagend is. Het draaiende houden van een productielijn is werk dat altijd doorgaat, dus als machine operator moet je bereid zijn om onregelmatige diensten te werken.

Samenvattend

Als je op zoek bent naar een carrière als machine operator, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Het salaris varieert afhankelijk van de sector, het bedrijf en de regio. Werkzekerheid als machine operator is over het algemeen stabiel, omdat bedrijven doorgaans altijd behoefte hebben aan gekwalificeerde operators. Doorgroeimogelijkheden breiden steeds uit en voor machine operators die hun vaardigheden willen uitbreiden, zijn er steeds meer kansen. Het is belangrijk om te beseffen dat machine operators vaak ploegendiensten werken en bereid moeten zijn om onregelmatige uren te draaien. Maar als je houdt van uitdagingen en samenwerken en voldoening haalt uit het bouwen van producten die de schappen van winkels vullen of gebruikt worden in de industrie, is het werk als machine operator wellicht iets voor jou.

 

Bron: Eva Recruitment